Down Share

BioTrack Ltd.

WAREHAM, DORSET

The former Magistrates Court at Wareham, built in the 1960’s, has undergone complete refurbishment and modernisation to provide new Offices and Manufacturing facilities for Biotrack Limited.

Biotrack are a company of dedicated biologists who manufacture and provide radio tracking and radio tag services for all species of animals.

The internal alterations comprised the conversion of the two Court Rooms by means of the addition of a mezzanine floor to provide Production and Engineering facilities and generous Staff Room and Stores to compliment the two storey Office accommodation, with new modernised washrooms.

Externally the building has received modern cladding treatment with coloured weatherboarding on insulation backing at first floor level and insulated renders on the ground floor, and a complete coloured aluminium window and door replacement installation, bringing the building fabric forward to current standards.

 

Client Biotrack Ltd.

Architects / Contract Administrator Ellis Belk Associates Ltd.

Structural Engineers Paul Carpenter Associates

Quantity Surveyors Ellis Belk Associates Ltd.

Contract JCT Intermediate with Contractor’s Design

Duration 6 months

Value £540,000

 

Construction Notes and Biotrack Background

The existing steel frame structure had suffered some corrosion through water ingress over the years. A carefully sequenced process of cleaning, strengthening of the corroded external frame was carried out under the contract. This involved exposing the corroded frame areas by carefully remove sections of existing masonry and then cleaning, and plate welding new steel section to the columns, treating with RIW and casting concrete encasement protection a minimum of 300 mm above finished ground level. The masonry either side of the column was then rebuilt and tied to new encasement with Ancon SPB wall ties.

Biotrack make tracking devices for animals having produced over 100,000 tags for in excess of 1,000 species since 1990. The new manufacturing facilities were highly serviced, bright and clean for the efficient production of the tags. The reception, office and staff facilities are well appointed and provide a welcome feel for visitors and staff. The task of turning an eye-sore of a building into a wonderful new workplace was achieved bringing a new lease of life in to the old magistrates court buildings.

See more images of this project

 

Greendale Construction pledge to raise funds for Ethan Burney’s Wishes
12 January 2017

Greendale Construction Limited has announced that it will be supporting ‘Ethan Burney’s Wishes’ as it’s chosen charity for 2017.  Little Ethan Burney was born with a rare condition, Aarskog syndrome,... more...

Branding and Website Design by fathom

Home email