Down Share

Poole Methodist Church

Poole, Dorset

The project consisted of a complete refurbishment & construction of an annex to a large Victorian Church located in Poole High Street. The projects goal was to modernise and remodel the church to create a welcoming community hub in a busy part of Poole’s shopping area.

The restoration works were spread across 2 phases taking 2 years to complete. Phase 1 consisted of the refurbishment of the existing church on the ground floor to form a Café, Kitchen, Chapel, Office Rooms, new main entrance & WC Facilities. A mezzanine floor was installed to double the floor space of the Church which will later become the worship area.

Phase 2 consisted of demolishing the two 1840’s halls situated adjacent to the Chapel Lane car park at the rear of the church. These two halls pre-dated the Church. A new build annex was constructed in the place of these halls to form a multifunctional community building complete with walkways to the Church. The annex consists of a large hall, kitchen and offices on the ground floor with plans to fit out the same on the first floor.

 

Client Poole Methodist’s

Architects Intelligent Design Centre

Structural Engineer GAP

Service Consultants Petit Singleton Associates

Contract Value £2.2m

Contract JCT Standard Form

Duration 2 years

 

Construction Notes

Phase 1 – Installation of a mezzanine floor with completely separate piled foundations to the existing structure. A sectional flight auguer piling rig was used to install the required piles to take the support of both mezzanine and ground floor slabs. A temporary opening was formed at the rear of the church to allow access for all the trades and materials including the piling rig and crane to erect the steel frame. A new main entrance was formed out of the existing stonework to allow access from the High Street.

Phase 2 – careful demolition of both halls which required special propping and a crane to carry out the works due to the bad condition of existing roof structure. A piled foundation was installed to support the 2 storey steel framed building with masonry/render infill panels. The ground floor has a suspended concrete slab, internal partitioning and energy efficient service installations including PV Panels.

See more images of this project

 

Greendale Construction pledge to raise funds for Ethan Burney’s Wishes
12 January 2017

Greendale Construction Limited has announced that it will be supporting ‘Ethan Burney’s Wishes’ as it’s chosen charity for 2017.  Little Ethan Burney was born with a rare condition, Aarskog syndrome,... more...

Branding and Website Design by fathom

Home email