Down Share

The Lantern Community

Ringwood, Dorset

Following a competitive tender process and subsequent value engineering Greendale were proud to be appointed as Main Contractors for this stand out ecological new build project. The project comprised of two purpose designed workshop buildings in the heart of the Lantern Community for its comparisons to experience, pottery, weavery, seasonal crafts and other craft activities.

The two workshops have been constructed and designed to a very high environmental standard and were developed following 'passivhaus' principles which is a rigorous energy and comfort standard originally developed in Germany. These principles offer genuine benefit to the user and environment by achieving excellent standards of thermal comfort, indoor air quality whilst minimising energy consumption.

The workshops provide good levels of natural daylight and ventilation with automatically opening windows providing a comfortable internal environment all year round. The workshop roofs are finished in cedar shingles with small elements of copper trim. The external walls have clay bricks, woven cedar laths and coloured render elements. Internally the work spaces have bespoke joinery fitted with cedar battened ceilings providing bright working areas. Each building is self contained with its own toilet facilities, kitchen and flexible work space.

The project was voted as winners of the RICS Awards 2015 South West under the Community Benefit category.

 

Client The Lantern Community

Architects Casa Architects

Structural Engineer Mark Lovell Design Engineers

M & E Consultants Greengauge

Quantity Surveyors Smith Thomas Consult

Duration 48 weeks

Value £800,000

 

Construction Notes

The existing electrical supplies were inadequate so to future proof the building a new SSE mains supply was taken from the far end of the campus with a new sub-station installed. This was carried out during as an additional item of work within the contract. Kerto beams were installed forming the roof structure. Exposed aggregate paths were installed as part of the hard landscaping package.

See more images of this project

 

Greendale Construction pledge to raise funds for Ethan Burney’s Wishes
12 January 2017

Greendale Construction Limited has announced that it will be supporting ‘Ethan Burney’s Wishes’ as it’s chosen charity for 2017.  Little Ethan Burney was born with a rare condition, Aarskog syndrome,... more...

Branding and Website Design by fathom

Home email